 هر یک را داده است. آیه 4 الی 6
متن آیه:
قَالَ رَبِّي يعْلَمُ الْقَوْلَ فِي السَّمَاءِ وَالْأَرْضِ وَهُوَ السَّمِيعُ الْعَلِيمُ(الأنبياء/4) بَلْ قَالُوا أَضْغَاثُ أَحْلَامٍ بَلِ افْتَرَاهُ بَلْ هُوَ شَاعِرٌ فَلْيأْتِنَا بِآيةٍ كَمَا أُرْسِلَ الْأَوَّلُونَ(الأنبياء/5) مَا آمَنَتْ قَبْلَهُمْ مِنْ قَرْيةٍ أَهْلَكْنَاهَا أَفَهُمْ يؤْمِنُونَ(الأنبياء/6)
ترجمه: گوید: پروردگارم می‌داند گفتار در آسمان و زمین را و او شنوای داناست(4) بلکه گفتند: خواب‌های آشفته و پراکنده است بلکه آن را دروغ بسته بلکه او شاعر است پس برای ما آیتی را بیاورد چنانکه فرستاده شدند پیشینیان(5) پیش از ایشان هر قریه‌ای که ایمان نیاورد هلاکش کردیم آیا ایشان ایمان می‌آورند(6). 
نکات: چون همة احتمالات خود را برای کوبیدن رسول خدا(ص) بیان کردند و مؤثر نشد در آخر گفتند: فَلْيأْتِنَا بِآيةٍ كَمَا أُرْسِلَ الْأَوَّلُونَ. حق‌تعالی در جواب ایشان فرموده: امتان قبل که آن آیات را دیدند ایمان نیاوردند آیا شما ایمان می‌آورید و چون شما سرکش‌ترید و ایمان نخواهید آورد پس خواستن و آوردن چنان آیات بی‌نتیجه است. آیه 7 الی 10
متن آیه:
وَمَا أَرْسَلْنَا قَبْلَكَ إِلَّا رِجَالًا نُوحِي إِلَيهِمْ فَاسْأَلُوا أَهْلَ الذِّكْرِ إِنْ كُنْتُمْ لَا تَعْلَمُونَ(الأنبياء/7) وَمَا جَعَلْنَاهُمْ جَسَدًا لَا يأْكُلُونَ الطَّعَامَ وَمَا كَانُوا خَالِدِينَ(الأنبياء/8) ثُمَّ صَدَقْنَاهُمُ الْوَعْدَ فَأَنْجَينَاهُمْ وَمَنْ نَشَاءُ وَأَهْلَكْنَا الْمُسْرِفِينَ(الأنبياء/9) لَقَدْ أَنْزَلْنَا إِلَيكُمْ كِتَابًا فِيهِ ذِكْرُكُمْ أَفَلَا تَعْقِلُونَ(الأنبياء/10)
ترجمه: و پیش از تو نفرستادیم مگر مردانی را که به سوی ایشان وحی می‌کردیم اگر نمی‌دانید پس از اهل کتاب سؤال کنید(7) و ایشان را جسدی که طعام نخورند قرار ندادیم و ایشان جاوید نبودند(8) سپس وعدة (عذاب خدا) نسبت به ایشان راست نمودیم پس ایشان را با هر کس که خواستیم نجات دادیم و مسرفین را هلاک نمودیم(9) بتحقیق که نازل کردیم به سوی شما کتابی را که در آن ذکر شما است پس آیا تعقل ندارید(10). 
نکات: إِلَّا رِجَالًا جواب از اعتراض بر بشریت رسول خدا(ص) است یعنی؛ تمام رسولان ما مردانی بودن از جنس بشر. و مقصود از فَاسْأَلُوا أَهْلَ الذِّكْرِ... سؤال از اهل کتاب یعنی سؤال از یهود و نصاری است که ایشان اقرار دارند هر پیامبری بشر بوده. اگر کسی بگوید: اهل کتاب دشمن اسلام بوده چگونه خدا امر نموده مسلمین و یا مشرکین به ایشان رجوع کنند؟ جواب این است که در این مسئله که پیامبر بشر است بخصوصه به ایشان رجوع نموده نه در مسائل دیگر. پس این سؤال در موضوع بشر بودن پیامبر است و شامل موضوعات دیگر نمی‌شود. و اهل کتاب نمی‌توانستند این مسئله را پنهان کنند. بعضی گفته‌اند: مقصود از اهل الذکر اهل قرآن و یا علی بن ابی طالب است، و این صحیح نیست زیرا مشرکین که خدا و رسول او را قبول ندارند قرآن او را نیز قبول ندارند، پس امر به رجوع اهل قرآن لغو و مردود ایشان بوده است! کسی که رسول خدا(ص) را قبول ندارد چگونه علی(ع) را قبول دارد و او را قاضی قرار دهد؟! آیا آنکه در تفسیر چنین مطالبی را می‌آورد تعقل ندارد. و إِنْ كُنْتُمْ لَا تَعْلَمُونَ دلالت بر لزوم تعلم دارد یعنی برای آنکه عالم شوید بپرسید. بعضی این آیه را دلیل بر تقلید آورده‌اند در حالی که اولا: تقلید برای عالم شدن نیست و اگر تقلید برای علم بود همة مقلدین باید علامه شده باشند، و آیه فرموده: بپرسید تا بدانید. و ثانیا: آیة فوق چنانکه ذکر شد اصلا به موضوع تقلید در مسائل فروع و احکامی که ایشان می‌گویند مربوط نیست. آیه 11 الی 16
متن آیه:
وَكَمْ قَصَمْنَا مِنْ قَرْيةٍ كَانَتْ ظَالِمَةً وَأَنْشَأْنَا بَعْدَهَا قَوْمًا آخَرِينَ(الأنبياء/11) فَلَمَّا أَحَسُّوا بَأْسَنَا إِذَا هُمْ مِنْهَا يرْكُضُونَ(الأنبياء/12) لَا تَرْكُضُوا وَارْجِعُوا إِلَى مَا أُتْرِفْتُمْ فِيهِ وَمَسَاكِنِكُمْ لَعَلَّكُمْ تُسْأَلُونَ(الأنبياء/13) قَالُوا يا وَيلَنَا إِنَّا كُنَّا ظَالِمِينَ(الأنبياء/14) فَمَا زَالَتْ تِلْكَ دَعْوَاهُمْ حَتَّى جَعَلْنَاهُمْ حَصِيدًا خَامِدِينَ(الأنبياء/15) وَمَا خَلَقْنَا السَّمَاءَ وَالْأَرْضَ وَمَا بَينَهُمَا لَاعِبِينَ(الأنبياء/16)
ترجمه: و چه بسیار قریه‌ای را در هم شکستیم که (اهل) آن ستمگر بود و پس از آن قوم دیگر را پدید آوردیم(11) پس چون عذاب ما را احساس کردند ناگهان از دیارشان می‌گریختند(12) مگریزید و برگردید به سوی آنچه در آن به شما فراخی داده شده بود و به سوی مسکن‌های خود تا بازرسی شوید(13) گفتند: ای وای بر ما که ما ستمگر بودیم(14) پس همواره این ندایشان بود تا ایشان را درو شده و خاموش نمودیم(15) و آسمان و زمین و ما بین آنها را بازیکنان نیافریدیم(16). 
نکات: مقصود از قَرْيةٍ، اهل آنست. و مقصود از کلمة بَأْسَنَا عذاب دنیوی است از قبیل گرانی و خشکی و قحطی و تسلط اشرار و .... وَمَا خَلَقْنَا السَّمَاءَ وَالْأَرْضَ... دلالت دارد بر اینکه خلقت جهان تصادفی و بی‌هدف نیست و بلکه هدف و حکمتی دارد و آن هدف و حکمت رسیدن بشر است به کمال و ورود او به قیامت برای کیفر و ثواب. آیه 17 الی 20
متن آیه:
لَوْ أَرَدْنَا أَنْ نَتَّخِذَ لَهْوًا لَاتَّخَذْنَاهُ مِنْ لَدُنَّا إِنْ كُنَّا فَاعِلِينَ(الأنبياء/17) بَلْ نَقْذِفُ بِالْحَقِّ عَلَى الْبَاطِلِ فَيدْمَغُهُ فَإِذَا هُوَ زَاهِقٌ وَلَكُمُ الْوَيلُ مِمَّا تَصِفُونَ(الأنبياء/18) وَلَهُ مَنْ فِي السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ وَمَنْ عِنْدَهُ لَا يسْتَكْبِرُونَ عَنْ عِبَادَتِهِ وَلَا يسْتَحْسِرُونَ(الأنبياء/19) يسَبِّحُونَ اللَّيلَ وَالنَّهَارَ لَا يفْتُرُونَ(الأنبياء/20)
ترجمه: اگر ارادة ما بازی گرفتن بود از نزد خود گرفته بودیم اگر بازیگر بودیم(17) بلکه می‌اندازیم حق را بر باطل که آن را می‌شکنندکه یکباره باطل زائل می‌شود و برای شما وای از آنچه وصف می‌کنید(18) و ملک اوست آنکه در آسمان‌ها و زمین است و آنانکه نزد اویند از عبادت او سرکشی ندارند و خسته و مانده نمی‌شوند(19) شب و روز تسبیح می‌کنند و سست نمی‌شوند(20). 
نکات: کلمة لَوْ در جملة: لَوْ أَرَدْنَا ... برای امتناع است یعنی چنین چیزی که لهو باشد از ما ممتنع است و اگر بنا باشد که لهوی را مرتکب شویم باید از نزد ما بوجود آید و این هم که نشدنی است. و در جملة: بَلْ نَقْذِفُ ... تشبیه نموده حق را به سنگ محکم و باطل را به کلوخ که چون سنگ را بر کلوخ بیندازند آن کلوخ از هم می‌پاشد. و مقصود از جملة: مِمَّا تَصِفُونَ همان اوصافی است که مشرکین و یا مادیین برای خالق جهان قائلند از قبیل عدم حکمت و عدم تدبیر و لهو و تصادف و هرج و مرج. و مقصود از جملة: وَمَنْ عِنْدَهُ... فرشتگانند. آیه 21 الی 25
متن آیه:
أَمِ اتَّخَذُوا آلِهَةً مِنَ الْأَرْضِ هُمْ ينْشِرُونَ(الأنبياء/21) ل