ان به ازدواج با مردهاي ثروتمند. بنابراين ولي دختر يا خود وي خواستگاران تنگدست يا بادرآمد متوسط را رد مي كنند. دختران رؤياي داشتن منزل يا اتومبيلي آنچناني يا پوشيدن لباس هايي فاخر وخيره كننده را در سر دارند.

- افراط در مهريه هاي بالاي مهلت دار و بدون مهلت.

- به سختي افكندن شوهر در تهيه ي اسباب منزل و غيره باشكوه.

- كوتاه آمدن زوج از تمام آنچه در منزل جمع آورده است، به اين صورت كه ولي دختر سندي را آماده ساخته و به امضاي زوج مي رساند كه طبق آن تمام محتويات منزل كه زوج فراهم آورده است را در صورت متاركه ي زوجه به زوجه تعلق گرفته و وي هيچ حقي را در آن نداشته باشد و خود به تنهايي از منزل خارج گردد. با عنايت به اينكه كوتاه آمدن زوج از اثاثيه ي منزل بعلت سندي است كه در برابر نپرداختن مهريه قبل از ازدواج امضاء نموده است.

- فقر و تنگدستي جوانان. بيشتر جوانان فاقد ثروت، درآمد يا ارث آنچناني و ساير منابع مالي بوده و بناچار در انتظار روزي هستند كه گشايشي در امر ازدواج ايشان حاصل شود.

- گسترش اين باور كه پسر و دختر بايد قبل از اقدام به ازدواج مراحل تحصيل خود را به پايان برسانند. به اين ترتيب مسأله ي ازدواج تا پايان تحصيلات دانشگاهي به تعويق افتاده و حتي فكر ازدواج را گاهي تا پايان مرحله ي فوق ليسانس يا دكتري به ذهن خود راه نمي دهند.

- شرايط اقتصادي كشور. ميزان فراهم سازي فرصت هاي شغلي. با گسترش بيكاري در كشور، جوانان به علت ناتواني در عمل به وظايف خويش از ازدواج خودداري مي نمايند.

- گسترش فساد و بي بندوباري؛ بطوريكه جوانان براي برآوردن نيازهاي جنسي خود به طريق نامشروع به سوي گروه هاي فاسد روي آورده براين اساس نسبت به ازدواج علاقه اي در خود نمي بينند كه ناشي از فهم نادرست آنان از اهداف والاي ازدواج مي باشد.

ترجمه: مسعود
مصدر: سايت نوار اسلام
IslamTape.Comسلسلة خانواده ي خوشبخت – ازدواج فاميلي

ازدواج شيوه اي براي ايجاد روابط جديد و گستراندن دايره ي ارتباطات فرد در اجتماع مي باشد. ازدواج فاميلي، همانند ازدواج با بيگانه ها، روابط اجتماعي جديدي را پي ريزي نمي کند. بنابراين بهتر است که دختر مسلمان، درصورت يافتن شوهري با خصوصيات مورد پسند خود و خانواده اش، به ازدواج شخصي خارج از اعضاي فاميل و خويشان در آيد. 

گاهي نيز چاره اي جز ازدواج با افرادي بجز فاميل و خويشاوندان نيست؛ وقتي که در ميان خويشاوندان کسي را نتواند پيدا کند که داراي ويژگي هاي ضروري يک شوهر مسلمان باشد، ويژگي هايي مانند: دينداري، حسن سلوک و رفتار، تندرستي و سلامت جسم و عقل و درون، يا ممکن است چنين کسي باشد ولي مورد توافق دختر و خانواده اش نباشد. ازوداج با غير فاميل اين اجازه را به دختر مي دهد تا، در نتيجه ي تفاوت محيط  و فرهنگ ها و اقامت در ميان کساني جداي از افرادي که در بين آن ها بزرگ شده است، فرصت هاي گسترده تري را براي شناخت و بنيان نهادن پيوندهايي متفاوت برخوردار باشد. 

همچنين امکان دارد که ازدواج فاميلي، به دليل پيدايش تراکم خصوصيات وراثتي غير مطلوب، به سستي و ناتوان گشتن نسل بعدي بيانجامد. شايد همين مسأله حضرت عمر بن خطاب -رضي الله عنه-  را واداشته است که  جامعه ي اسلامي را اينگونه سفارش فرمايد: (اغتربوا لا تَضْوُوا ) يعني: «دور و گسترده شويد و باريک و نحيف نشويد.» (به اين مفهوم که: با غير فاميل ازدواج کنيد تا دچار ضعف و سستي نگرديد). اين سخن به معناي حرمت يا مکروه بودن ازدواج فاميلي در صورت وجود شرايط مناسب آن نمي باشد، بلکه هدف از آن متوجه ساختن جامعه به خطرهاي بستن درها بر ازدواج غير فاميلي است.

ترجمه: مسعود
مصدر: سايت نوار اسلام
IslamTape.Comسلسلة خانواده ي خوشبخت – خواستگاري

هدف از خواستگاري ازدواج بوده و در آن توافقي اوليه درباره ي ازدواج، و وعده هايي که همه بايد آن را محترم بدارند، حاصل مي شود. خواستگاري مهمترين قدم در ازدواج شمرده مي شود. هر نوع عقد و پيماني داراي اهميت و شان درخور بوده و بايد برايش مقدماتي را در نظر گرفته و تمام لوازم و تمهيدات مورد نياز را تا به پايان رسانيد آن به بهترين وجه فراهم ساخت. از آن جا که ازدواج يکي از امور و پيمان هاي بسيار مهم مي باشد، شارع حکيم – سبحانه و تعالي- برخي مقدمات را براي آن درنظر گرفته و بعضي احکام شرعي را براي قانونمند ساختن آن براي پيشگامان آن اعم از مرد و زن، بدان اختصاص داده است.

خواستگاري همان مرحله ي نخست و طبيعي ازدواج مي باشد.

مخفي داشتن خواستگاري سنت است، چون ممکن است خواستگار از خواسته اش منصرف گشته و دختر را نپسندد، در اين حالت هيچ مشکل و بي احترامي متوجه دختر مورد نظر نمي شود. پيامبر صلى الله عليه و سلم مي فرمايد: (أظهروا النكاح، وأخفوا الخطبة). _ يعني: «نکاح را آشکار کرده و خواستگاري را پنهان داريد.» [ديلمي، و صححه السيوطي]

در خواستگاري اصل بر آن است که از جانب مرد باشد. به همين ترتيب نيز در قرآن و سنت نوراني آمده است. در فرمايش باري تعالي خطاب به مردان مي خوانيم که: {ولا جناح عليكم فيما عرضتم به من خطبة النساء أو أكننتم في أنفسكم} [بقرة: 235] يعني: «و در باره آنچه شما به طور سربسته از آنان [در عده وفات] خواستگارى كرده يا [آن را] در دل پوشيده داشته‏ايد بر شما گناهى نيست‏.» و رسول خدا صلى الله عليه و سلم فرموده است: (إذا خطب أحدكم المرأة، فإن استطاع أن ينظر منها إلى ما يدعوه إلى نكاحها، فليفعل) يعني: «هرگاه کسي از شما به خواستگاري زني رفت، چنانچه توانست به آنچه او را به ازدواج با او فرامي خواند بنگرد، اينکار را انجام دهد.» [احمد، و ابوداود، و حاكم، و بيهقي] رعايت اين اصل به حفظ حياي زن و بالا بردن قدر و منزلت وي و نيز پاسداشتن کرامتش مي انجامد. کما آنکه مي تواند از فريب خوردن زن توسط مردي که شايسته ي او نيست جلوگيري نمايد.
زن نيز مي تواند مردي را، که مورد پسندش مي باشد، به شيوه هايي به خواستگاري خويش بخواند، مثلاً  پدر يا سرپرستش در اين زمينه صحبت کند يا قاصد قابل اعتمادي را به سويش بفرستد. همانطور که مي دانيم حضرت خديجه بنت خويلد از رسول الله صلى الله عليه و سلم خواستگاري کرد. سرپرست زن مي تواند دختر را به مردي که شايسته و مناسب مي داند عرضه دارد، و بايد تلاش نمايد تا او را به فردي وفادار و درستکار بسپارد.

روايت شده که وقتي شوهر حضرت حفصه دختر حضرت عمر بن خطاب رضي الله عنهما فوت کرد، حضرت عمر او را به حضرت عثمان بن عفان  پيشنهاد کرده، و به او گفت: اگر خواستي حفصه را تزويج نما. حضرت عثمان رضي الله عنه پاسخ داد: در اين مورد فکر مي کنم. چند روز گذشت و يک روز که با حضرت عمر روبرو شد گفت: چنان مي بينم که فعلاً ازدواج نکنم. حضرت عمر حضرت ابوبکر رضي الله عنه را ملاقات کرده و گفت: چنان که خواهي حفصه را تزويج نما. حضرت ابوبکر رضي الله عنه سکوت کرده و چيزي نگفت. آنگاه رسول الله صلى الله عليه و سلم او را خواستگاري نموده و او را به نکاح خويش درآورد. وقتي ح