؟! گفت: بخدا در این صورت بوسیله‭ی من، غیر قاتل مرا خواهید کشت. گفتند: پس جانشینی بر ما تعیین کن! گفت: نه، ولی شما را بر چیزی ترک می‌گویم که پیامبر(ص) شما را بر سر آن ترک گفت، گفتند: وقتی که پیش پروردگارت بروی به او چه می‌گویی؟ و وکیع یکبار گفت: اگر به او برسی؟ - گفت: می‌گویم: خدایا مرا در میان آنها باقی گذاشتی بر وضعیت و حالتی که خودت می‌دانی، سپس مرا به سوی خود قبض روح کردی و خود در میان آنها بودی، اگر می‌خواهی آنها را اصلاح کن، و اگر می‌خواهی آن را فاسد کن! (10)  و از علی(رض) روایت است که گفت: از صادق مصدوق شنیدم که می‌گفت: «تو ضربه‌ای در اینجا خواهی خورد، - و به دوگیج‌گاهش اشاره کرد - خون از آن جاری می‌شود تا جایی که ریشت را رنگین می‌سازد و انجام دهنده‭ی آن بدترین و بدبخت‌ترین مردم خواهد بود، همانگونه که کشندة شتر (صالح) بدبخت‌ترین افراد ثمود بود.(11) »
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1) مسلم روایت کرده (15/190)، فضائل صحابه.
2) تاریخ ذهبی، دروان خلافت راشدین ص 648.
3) خلافت علی ابی طالب، عبدالحمید، ص433 مجموع طرق روایتی آن صحیح است. 
4) دلائل انبوه (6/438-441) تحقیق عبدالممعلی قلعجی
5) البدایة و النهایة (1/323-325).
6) کتاب الشریعة، آجری، (4-2105)، تحقیق دمیجی، سندش حسن است.
7) تاریخ ذهبی، دوران خلفای راشدین ص 648.
8) طبقات ابن سعد (3/34، 33) سندش صحیح است. 
9) الاستیعاب (3/127).
10) مسند احمد (2/325) الموسوعة الحدیثیة حسن لغیره
11) خصائص امیرالمؤمنین علی بن ابی طالب، ص (163-164)، احمد میرین بولشی، رحمه الله، محقق و پژوهشگر حکم به صحت این روایت کرده است.<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<html><body><a class="text" href="w:text:750.txt">مقدمه</a><a class="text" href="w:text:751.txt">1- گردهمایی توطئه گران</a><a class="text" href="w:text:752.txt">2- خروج ابن ملجم و ملاقات او با قِطام دختر شجنه</a><a class="text" href="w:text:753.txt">3- محمّد بن حنفیه ماجرای کشته شدن علی(رض) را نقل می‌کند</a><a class="text" href="w:text:754.txt">4- وصیت پزشک به علی و تمایل علی(رض) به شوری</a><a class="text" href="w:text:755.txt">5- سفارش علی(رض) به فرزندانش حسن و حسین(رض)</a><a class="text" href="w:text:756.txt">6- نهی علی(رض) از مُثله کردن قاتلش (ابن ملجم)</a><a class="text" href="w:text:757.txt">7- مدت خلافت امیرالمؤمنین علی(رض) و جای قبرش و سنش در روز شهادت</a><a class="text" href="w:text:758.txt">8- خطبه‌ي حضرت حسن بن علي(رض) بعد از كشته شدن پدرش</a><a class="text" href="w:text:759.txt">9- سعد بن ابی وقاص(رض) علی(رض) را ستایش و تمجید می‏کند</a><a class="text" href="w:text:760.txt">10- عبدالله بن عمر(رض)، علی ابن ابی طالب(رض) را مورد تمجید و ستایش قرار می‌دهد</a><a class="text" href="w:text:761.txt">11- کیفیت استقبال معاویه از خبر کشته شدن علی</a><a class="text" href="w:text:762.txt">12- آنچه که حسن بصری رحمه الله گفته است</a><a class="text" href="w:text:763.txt">13- بیانات احمد بن حنبل پیرامون خلافت علی(رض)</a><a class="text" href="w:text:764.txt">14- برائت اشعث بن قیس از خون علی(رض)</a><a class="text" href="w:text:765.txt">15- خطرآفرینی گروه‌های گمراه و منحرف برای مسلمانان</a><a class="text" href="w:text:766.txt">16-کینه‏ های پنهانی در قلب کینه‌توزان خوارج نسبت به مؤمنان صادق</a><a class="text" href="w:text:767.txt">17- تأثیر محیط فاسد بر افراد آن</a></body></html>1- ابوالأسود الدؤلي بصري و قاضي بود. نامش ظالم بن عمرو سفيان است، گفته‌اند كه: نامش عمرو بن عثمان بود و گفته‌اند: عثمان بن عمرو بوده‌است، در زمان رسول خدا(ص) مسلمان شد و در جنگ جمل همراه علي بود، ابن معين، عجلي و ديگران او را موثق و قابل اعتماد دانسته‌اند، در زمان استانداري عبدالله بن زياد در سال (69 هجری) وفات كرده‌است.(1) 
2- ابو برده پسر ابو موسي أشعري، فقيه ‌است و نامش حارث بود، گفته شده عامر است. ابن سعد و عجلي و ابن حبان او را موثق و قابل اعتماد دانسته‌اند، عجلي گويد: پس از شريح قاضي كوفه بوده ‌است. از پدرش علي، حذيفه، عبدالله بن سلام، عايشه و كسان ديگران روايت كرده‌است، گفته‌اند: در سال (104هجری) و‌يا (107 هجری) وفات یافته‌است.(2) 
3- ابوعبدالرحمن سلمی‌عبدالله بن حبيب بن ربيعه كوفي قاري، پدرش با رسول‎ الله (ص) مصاحبت داشته‌است. عجلي و سنائي و ابوداود او را تصديق كرده‌اند. از عمر و عثمان و علي و سعد و خالد بن وليد و ابن مسعود و حذيفه و كسان ديگر روايت كرده‌است، گفته‌اند در سال (72 یا 85 هجری) در سن (85) سالگي وفات یافته‌است و به همراه علي در جنگ صفين شركت كرده‌است.(3)  
4- زر بن جيش بن حبانه بن أوس أسدي ابو مريم، كنيه‌اش را ابو مطرف كوفي گفته‌اند، ابن معين او را توثیق و تصديق كرده‌است، در سال(81 هجری) و گفته‌اند(82 هجری) در سن صد وبیست سالگي وفات یافته‌است.
5- زید بن وهب جُهني، از قبيله قضاعه، كنيه‌اش ابوسليمان و از بزرگان تابعين و از راويانی است كه بر موثق بودنش اتفاق نظر داشته‌اند و به ‌اتفاق آراء او را حجّت داشته‌اند، ابن معين و ديگران او را تصديق كرده‌اند، در دوران استانداري حجاج در سال (90 هجری)‌يا بعد از آن وفات یافته‌است.(4) 
6- سويد بن غفله بن عوسجه بن عامر، كنيه‌اش ابو اميّه‌است، آهنگ آمدن به خدمت رسول ‎الله (ص) را كرد، امّا پيامبر(ص)پيش از رسيدنش به مدينه وفات یافت و مشرّف به دیدار نشد، با ابوبكر و عمر و عثمان و علي مصاحبت داشته ‌است و در سال (81‌يا 82 هجری) در سن (128) سالگي وفات یافت.(5) 
7- شريح بن‌هاني بن‌يزيد بن نهيك حارثي مزحجي بن مقدام كوفي. در زمان رسول‎ الله (ص) زندگی می‌کرد امّا ايشان را نديده ‌است. از‌ياران بزرگ علي است و با ابوبكره در سجستان در سال (78 هجری) كشته شده‌است.(6) 
8- عامر بن شرحبيل بن عبد، در باره‌ی او گفته‌اند: عامر بن عبدالله بن شراحبيل شعبي و حميري، ابو عمر و كوفي از شعب همدان است، از او روايت است كه می‌گفت: (500) نفر از صحابه را دريافته‌ است. حسن بصري می‌گويد: سوگند به خدا دارای علم و دانش فراوان و بردباري وسیع بود. از گذشته‌هاي دور مسلمان شده و در اسلام مقام بلندي داشت. از مكحول روايت است كه گفت: كسي را از او فقيه‌تر نديدم.
9- عبد خیر بن یزید، گفته‌اند: ابن بجید بن جوی بن عبد عمرو بن عبد یعرب بن صائد همدانی، ابو عمّاره‌ی کوفی، دوران جاهليّت را دريافته ‌است، عجلي گويد: كوفي، تابعي، ثقه و ساكن در كوفه بوده‌است. ابن حبان او را در ثقات تابعين ذكر كرده و می‌گويد: 120 سال عمر كرده‌است و در جنگ صفّين كشته شد.(7)  
10- عبدالرحمن بن ابي ليلي، نامش یسار می‌باشد. گفته می‌شود: بلال و گفته شده ‌او داود بن بلال بن بليل ابن اصحبه بن جلاح بن هريش انصاري اوسي است. شش سال از خلافت عمر بن خطاب(رض) باقي مانده بود، متولّد شد، از او روايت است كه گفت: صد و بیست نفر صحابه ‌از انصار را دريافتم، ابن معين و عجلي او را تصديق كرده‌اند، گويند: در سال(71 هجری) و گفته شده در سال (82 هجری) در جماجم زخمی‌و كشته شد.(8) 
11- عبيده سلماني كه همان عبیده بن عمرو است، گفته می‌شود: ابن قيس بن عمرو سلماني مرادي، ابوعمر كوفي است. یک سال قبل از وفات پيامبر(ص) مسلمان شد، امّا توفيق ملاقات با پيا